سوالات متداول اختصاصی کنه کبوتری

سوالات متداول در خصوص کنه کبوتری

۱. کنه کبوتری چه جور موجودی است؟

Argas reflexus یک گونه کنه‌ است که میزبان آن کبوتر می باشد و به اصطلاح به عنوان “کنه آرگاس” یا “کنه آرگاس اروپایی” یا ” کنه پرندگان” شناخته می‌شود. گسترش کنه های Argas reflexus ( بین مدار ۵۱ درجه شمالی ومدار ۳۱ درجه جنوبی) محدود است و در قاره های اروپا و آسیا و همچنین کشور خودمان ایران یافت می‌شوند و به عنوان انگل خارجی در بدن پرندگان، موش‌ها، و حیوانات دیگر وجود دارند و روی بدن میزبان خود عمل خونخواری انجام می دهند.

۲. کنه های کبوتری از کجا وارد منزل می‌شوند؟

کنه کبوتر می‌تواند از مکان‌های مختلف وارد منزل شود. این بندپایان انگل قادر به جابجایی و حرکت در محیط‌های مختلف هستند و به راحتی می‌توانند از سایر محیط‌ها وارد منزل شوند. برخی از راه‌های احتمالی ورود کنه کبوتری به منزل عبارتند از:
الف) از طریق لانه پرندگان: این کنه‌ها معمولاً در لانه پرندگان زندگی می‌کنند و می‌توانند از طریق پرندگان وارد منزل شوند، به خصوص اگر پرندگان در نزدیکی منزل شما مانند بالکن و درز انقطاع ساختمان وجود داشته باشند.
ب) از طریق حیوانات خانگی: حیوانات خانگی مانند گربه‌ها و سگ‌ها می‌توانند کنه‌ها را از بیرون به منزل بیاورند.
ج) از طریق بازدیدکنندگان یا مهمانان: اگر شخصی با پوشیدن لباس‌ها و کفش‌های آلوده به کنه کبوتر به منزل شما بیاید، ممکن است این حشره به منزل شما منتقل شود.
د) از طریق لباس‌ها و ملزومات خارجی: اگر به مکان‌هایی با پتانسیل برای حمل و نقل کنه‌ها (مثل مناطق مرطوب) رفته و سپس با لباس‌ها و ملزومات خارجی به منزل برگردید، این حشرات می‌توانند همراه با شما به داخل منزل شما بیایند.

۳. برای جلوگیری از ورود کنه کبوتر به منزل، چه اقدامات بهداشتی می توانیم انجام دهیم؟

مراقبت دقیق از حیوانات خانگی خود بخصوص پرندگان خانگی.
نظافت منظم از مناطقی که پرندگان و حیوانات خارجی ممکن است به منزل شما نزدیک شوند.
جلوگیری از ورود حشرات به منزل با استفاده از درها و پنجره‌ها.
اطمینان از اینکه لباس‌ها و کفش‌هایی که به مناطق مرطوب و آلوده به کنه رفته‌اید، تمیز و عاری از آفات باشند.
در صورتی که مشکل آفت در منزل خود دارید، توصیه می‌شود که با بخش کنترل آفات اکودژ تماس بگیرید تا به شما در شناسایی و رفع مشکل کمک کنند.

۴. چه مشکلات بهداشتی کنه کبوتری برای سلامتی انسان ایجاد می کند؟

کنه‌های کبوتر می‌توانند مشکلات بهداشتی و سلامتی زیادی برای انسان‌ها ایجاد کنند. این بندپایان انگلی می‌توانند منجر به انتقال انواع بیماری به میزبان خود شوند:
بیماری‌ها و عوارض پوستی: کنه‌های کبوتری می‌توانند به پوست انسان‌ها آسیب وارد کنند و باعث خارش، التهاب، و آسیب پوستی شوند. این مشکلات پوستی می‌تواند از طریق تماس مستقیم پوست با کنه‌ها یا از طریق تماس پوست یا لباس‌های آلوده‌ به کنه‌ها رخ دهد.
بیماری‌های واگیردار: کنه‌های کبوتری در برخی موارد می‌توانند بیماری‌ها را به انسان‌ها منتقل کنند. به عنوان مثال، کنه‌های کبوتری در برخی مناطق می‌تواند باعث انتقال بیماریهای واگیردار به انسان‌ شوند که عوارض بسیار خطرناکی را برای افراد به همراه خواهد داشت.
تداوم وجود کنه‌ها: کنه‌های آرگاس، به ویژه اگر محیط‌ و بستر مناسبی برای تخم‌گذاری و رشد داشته باشند، می‌توانند به سرعت تکثیر پیدا کنند و جمعیت شان افزایش پیدا کند و مشکلات بهداشتی را در محیط تشدید کنند.

۵. برای جلوگیری از مشکلات بهداشتی ناشی از کنه‌های آرگاس، چه اقدامات مناسب و مهم بهداشتی بایستی انجام دهیم؟

از تماس مستقیم با کنه‌ها و پوست آلوده آنها پرهیز کنید.
بهداشت و مراقبت از پوست و لباس‌ها را حفظ کنید.
محیط‌های اطراف خود را تمیز نگه دارید و مناطقی که پرندگان یا حیوانات ممکن است به آنها دسترسی داشته باشند، مرتباً بررسی و نظافت کنید.
در صورت نیاز، از سموم مناسب کنه کبوتری و با پزشک و دامپزشک مشورت کنید.
در نهایت، اگر شما یا دیگران به مشکل کنه‌های کبوتری برخورد کردید، توصیه می‌شود که از متخصصین اکودژ مشورت بگیرید تا شما را در کنترل مناسب این بندپا راهنمایی و یاری دهند.

۶. چکونه با کنه کش ها با کنه کبوتری مبارزه می کنید؟

کنترل ساس تختخواب (Cimex lectularius) و کنه های کبوتر (Argas reflexus) در مسکن انسان معمولاً با استفاده از محلول های حشره کش / کنه کش با اثر ماندگاری طولانی در کنار آماده سازی های خاص برای سمپاشی فضایی انجام می شود.

۷. پیشگیری و درمان کنه کبوتری در پرندگان خانگی چگونه است؟

توری زدن به بالکن ها و تراس ها و جلوگیری از لانه سازی و نزدیک شدن کبوترها به خانه های مسکونی، و بستن راه های ورود کبوترها به پشت سقف کاذب و فواصل ساختمان از جمله اقدامات لازم برای پیشگیری محسوب می شود. همچینن کسانی که کبوتر نگهداری می کنند لازم است آنها را زیر نظر دامپزشک هر از چند گاهی با پرمترین ۱ درصد حمام دهند. برای کنترل آن لازم است محل تکثیر کنه ها و محل نفوذ آنها سمپاشی شود. اخیرا مطالعاتی برای کنترل بیولوژیکی انها توسط برخی قارچها صورت گرفته است.

۸. آیا کنه کبوتری خطرناک است؟ کنه کبوتری چه بیماری هایی را منتقل می کند؟

کنه کبوتری می تواند برخی آربوویروس ها را منتقل کند یا باعث عفونت های ثانویه و برخی ضایعات پوستی و برخی آلرژی ها باشد. کنه کبوتری می تواند برخی انسفالیت های ویروسی را هم منتقل کند. اما مهمترین خطر کنه کبوتر ایجاد واکنش های آنافیلاکتیک در افراد حساس هست اگر فردی نسبت به موادی که کنه با گزش وارد بدن می کند حساس باشد ممکن است باعث شوک آنافیلاکتیک شده و درصورت عدم درمان باعث مرگ بشود. هر چند درصد این حساسیت در جامعه بسیار کم هست اما افرادی که بصورت مداوم توسط کنه های کبوتری گزیده می شوند در معرض بروز واکنش های موضعی شدید قرار دارند.

۹. چطور کنه کبوتری را از بین ببریم؟

برای از بین بردن کنه های کبوتری هرگز زیر بار سمپاشی سنگین و پر خطر نروید گاها اثرسو و مزمن این سم ها می تواند بسیار بیشتر از گزش کنه باشد. سموم بی خطر و ایمنی وجود دارند که بدون آسیب به افراد خانواده می توانند کنه های کبوتری را از بین ببرند. سموم بهتر سمومی هستند که LD50 بالایی دارند و باعث مسمومیت پستانداران نمی شوند.

۱۰. آیا سمپاشی اکودژ علیه کنه کبوتری برای نوزادان یا زنان حامله یا حیوانات خانگی خطرناک نیست؟

سمومی که اکودژ در خانه ها و اماکن مسکونی استفاده می کند زیر نظر متخصصین حشره شناسی مصرف می گردند. همچنین موارد فوق قبل از سمپاشی به شرکت اکودژ گزارش داده می شوند. در صورتی که بچه یا نوزاد در خانه باشداز سموم گروه کاربامات استفاده نمی شود چون برخی از این سموم روی گنادهای جنسی تاثیر دارند. همچنین افرادی که مبتلا به فاویسم هستند بهتر است در معرض سموم پایرتروئید قرار نگیرند. گربه ها نسبت به سم پرمترین حساس هستند و می تواند باعث واکنش های شدید حتی مرگ حیوان گردد. همچنین ماهی ها به شدت نسبت به سموم پایرتروئید حساس هستند و در صورتی که منزل دارای آکواریوم هستید با سموم پایرتروئید سمپاشی صورت نمی گیرد.

۱۱. آیا کنه های کبوتری از حیوانات خانگی هم خونخواری می کنند؟ در صورت آلودگی حیوان خانگی به کنه چکار باید بکنیم؟

همانطور که قبلا توضیح دادیم کنه های کبوتری، ترجیحا سراغ کبوترها می روند ولی وقتی وارد خانه ها می شوند در غیاب کبوتر ها از انسان و پت ها نیز خونخواری می کنند. در صورتی که متوجه آلودگی پت خود به کنه کبوتری شدید به دامپزشک مراجعه نمایید شامپوها و لوسیون های مخصوصی وجود دارند که توسط دامپزشک ها تجویز می شوند. همچنین لانه و جای حیوان خودتان را مرتب تمیز کنید و نسبت به آلودگی به کنه و مایت بررسی کنید.

۱۲. آیا ممکن است کنه کبوتر زیر موهایم برود و آنجا بچسبد و بماند؟

کنه کبوتر جزو کنه های نرم هست کنه های نرم بر خلاف کنه های سخت که مدت زیادی به بدن می چسبند و باقی می مانند معمولا بیش از چند ساعت به بدن نمی چسبد بنابراین احتمال اینکه زیر موها یا جاهای خاص در بدن پنهان شده باشد کم هست. کنه های سخت یا ایگزودیده ها چندین روز به بدن میزبان می چسبند و خونخواری می کنند.